“Ik wens jullie een spannende reis met elkaar, vol mooie momenten en ontdekkingen. En ik hoor graag de voorbeelden uit jouw praktijk: vertel me van aansprekende, mooie en eenvoudige veranderverhalen. Als we die samen verspreiden, helpt dat anderen weer in de ontwikkeling van hun verhaal.”

De Veranderversneller, p.169

Nieuws

Wil je een bericht ontvangen als er nieuw werkmateriaal is? Of als er nieuwe datum is van een lezing over De Veranderverneller? Of als we een nieuw blog beschikbaar hebben dat inspireert en inzicht biedt in hoe het redeneren in andermans praktijk verloopt?

Laat dan je e-mailadres achter. Veranderversneller nieuwtjes zijn onderdeel van ‘Maatschappelijke organisaties veranderen’. PlusPulse verstuurt deze berichten met mate.

Wil je bericht ontvangen?

Voorjaarseditie Verandervierdaagse

In deze leergang ga je aan de slag met het gedachtengoed uit De Veranderversneller. In vier dagen reis je over hoofdwegen én mooie zijpaden van het vakgebied. Onderweg ontdek je wat een succesvolle route is voor de verandering in jouw organisatie. Deelnemers zijn enthousiast zoals uit onderstaande reacties blijkt. Alle info over de leergang vind je hier.

De voorjaarseditie start op 18 april 2019. We werken steeds losse dagen. Na elke leerdag ga je aan de slag in je organisatie of bij je klant. Drie weken later komen we weer bij elkaar. Dag 2, 3 en 4 van de voorjaarseditie zijn respectievelijk op 9 mei, 29 mei 2019 en 20 juni.

Nieuw boek

Het vervolg van De Veranderversneller is in de maak. Na dit doe-het-zelf-boek verschijnt dit voorjaar een afkijkboek. Daarin vindt je inspiratie uit tien veranderverhalen van bestuurders, veranderkundige lessen en leiderschapslessen. Meer info en een voorproefje staan hier.

Werken met De Veranderversneller

Een overzicht van alle blogs in deze serie geeft je een indruk van de waarde die De Veranderversneller heeft voor de praktijk. Met dit doe-het-zelf-boek ontdek je wat er echt nodig is voor de verandering die je wilt bewerkstelligen. Honderden leiders en adviseurs gebruiken het gedachtengoed uit dit boek inmiddels in hun eigen praktijk. Zij zijn enthousiast. In opleidingen en in de begeleiding van onder andere managementteams hoor ik telkens dat redeneren essentieel is en veel bruikbaars oplevert.

overzicht

Opbrengst Verandervierdaagse

In deze leergang ga je aan de slag met het gedachtengoed uit De Veranderversneller. In vier dagen reis je over hoofdwegen én mooie zijpaden van het vakgebied. Onderweg ontdek je wat een succesvolle route is voor de verandering in jouw organisatie. Deelnemers zijn enthousiast. Alle info over de leergang vind je hier.

De Verandervierdaagse

Binnenkort start de eerste editie van De Verandervierdaagse. Deze leergang biedt verdieping voor veranderaars. In vier dagen leer je het gedachtengoed uit De Veranderversneller te gebruiken. En je ontdekt wat nodig is om de verandering waar jij nu bij betrokken bent tot een succes te maken.

Startdag 11 oktober.
Vervolg op 1 november, 22 november en 13 december.

Verhalen uit de praktijk

Hoe maakt je veranderambities echt werkend? Drie voorbeelden uit de praktijk. Stuk voor stuk bijzondere verhalenLaat je inspireren en geniet!

In de serie Leiders met Lef
Marloes de Vries – bestuurder Da Vinci College
Samen hybride onderwijs centraal stellen

In de serie Werken met de Veranderversneller
Resi Mangunkusumo – trekker kernteam bij de Veiligheidsregio Kennemerland
Strategie bepalen met de hele organisatie

In de serie Werken met de Verandermonitor
Kilian Bennebroek Gravenhorst – Oprichter PlusPulse en Verandermonitor netwerk
Anders sturen bij het verkennen van een nieuw jeugdstelsel

Veranderambities werkend maken

De Verandervierdaagse

Binnenkort start de eerste editie van De Verandervierdaagse. Deze leergang biedt verdieping voor veranderaars. In vier dagen leer je het gedachtengoed uit De Veranderversneller te gebruiken. En je ontdekt wat nodig is om de verandering waar jij nu bij betrokken bent tot een succes te maken.

Startdag 12 april.
Vervolg op 3 mei, 24 mei en 14 juni.

Met je poten in de modder

Mede-oprichter Joost Kampen vertelt over onze bedoeling met de Ambachtsschool voor Organiseren en Veranderen. “Fijn om theorie te hebben. Daar dragen we ook zelf aan bij via ons onderzoek en publicaties. Maar wat doe je nou met de weerbarstige praktijk?”

Ga naar het interview

De Ambachtsschool

Website Ambachtsschool

We zijn live. En trots. Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!

De Ambachtsschool voor Organiseren en Veranderen is een netwerk van organisatieprofessionals die ieder een eigen leeraanbod hebben. Wij hebben allemaal onze eigen handtekening gezet in het ambacht. Onze leergangen bieden we nu samen aan via de Ambachtsschool. Dit geeft jou de mogelijkheid om je specifiek gedachtengoed eigen te maken. En om dat te vertalen naar je eigen denken en handelen.

Masterclass #11

PlusPulse en IKOS consult verzorgen twee keer per jaar de masterclass Leiderschap in Verandering. Deelnemers zijn (eind)verantwoordelijk voor een stevige veranderopgave in hun eigen organisatie. We werken van 16 tot 20 uur in een zorgvuldig samengestelde groep op een mooie locatie. Halverwege eten we een hapje. Opdrachtgevers en andere relaties ontvangen een uitnodiging. We houden altijd een plekje over voor het onverwachte. Pas je in het profiel? Neem dan contact op en nodig vooral jezelf uit.

Verandermonitor workshop

Met De Veranderversneller maak je een goed veranderverhaal. Dat doe je aan het begin en ook gedurende de verandering. Een goed begin is het halve werk, dat zeggen we niet voor niets.

De andere helft is om te kijken of het verhaal ook zo uitpakt als je bedoelt. Hoe bepaal je tijdens de verandering wat nodig is om het gewenste resultaat te behalen? En hoe zorg je dat die monitoring bijdraagt aan het resultaat dat je nastreeft? Dat kan met de De Verandermonitor. In deze workshop maak je op toegankelijke wijze kennis met deze interventie voor gevorderden.

 

Seminar Veranderdynamiek

Bekende sprekers, mooi programma over Maatschappelijke organisaties veranderen

Een dag vol praktijkverhalen rondom het nieuwe boek van Jaap Boonstra. Wij verzorgen een workshop over Rochdale: Helder spelidee ontwikkelen voor sociale huisvesting. Dit hoofdstuk schetst  de redenering voor verandering in vier periodes, de dilemma’s en de gemaakte sturingskeuzen. En natuurlijk ook De Veranderversnellers in elk van die periodes. Daarmee laten we zien wat het vraagt om drie heel verschillende veranderopgaven te leiden en tegelijk goed de wens voor ogen te houden om opnieuw invulling te geven aan de kerntaak. Nieuwsgierig naar een voorproefje? Lees dan het interview met de toenmalige bestuurder van Rochdale.

Workshop Sioo

De volgende editie van de workshop Effectief Veranderen start op 15 februari. Je leert in vier dagen het gedachtengoed uit De Veranderversneller toe te passen op je eigen praktijk. Dit levert het volgende resultaat:

  • Ervaring met het ontwikkelen en doordenken van een veranderkundige strategie voor een eigen veranderingsproces.
  • Kennis van veranderstrategieën uit andere projecten.
  • Inzicht in veel voorkomende vergissingen en mogelijkheden om die aan te pakken.
  • Handvatten voor het omgaan met sturingsdilemma’s.
  • Kunnen kiezen van een veranderstrategie met oog voor context.
  • Inzicht in methoden voor het monitoren van veranderingen.
  • Zicht op je eigen beïnvloedingsstijlen en ideeën voor verbreding van uw gedragsrepertoire.
  • Uitgebreidere kennis van interventiemogelijkheden.

Meer info en inschrijven

Workshop Nive

Op 7 februari is er een korte workshop over De Veranderversneller. Daarin staan we stil bij wat het vraagt om een goed verhaal te maken. En je gaat aan de slag met je eigen veranderverhaal. Kilian verzorgt een drietal inleidingen en licht belangrijke aandachtspunten toe om rekening mee te houden. Je past deze toe op je eigen situatie en werkt samen met andere deelnemers. Juist in de toepassing leer je wat de waarde en het belang van een goed verhaal voor jou is. De workshop sluit af met een plenaire behandeling van een casus van de deelnemers of een casus uit de adviespraktijk van Kilian.

Meer info en inschrijven

Masterclass #10

Voor de jubileum editie van onze masterclass over De Veranderversneller werkten Roeland Bosch en ik weer met een mooi gezelschap. Deelnemers gingen weg met nieuwe inzichten, eye-openers, inspiratie, etc. Daar doen we het voor! Ben je (eind)verantwoordelijk voor een stevige veranderopgave in je eigen organisatie? Laat het ons weten. We nodigen graag nieuwe mensen uit.

Activiteiten dit najaar

Regelmatig verzorgen we lezingen, workshops en trainingen over het maken en vertellen van een goed veranderverhaal. Telkens komt daarin het gedachtegoed uit De Veranderversneller aan bod, zodanig gepresenteerd dat je het kunt toepassen op je eigen veranderopgave.

Een greep uit het open aanbod:

In company aanbod verzorgen we altijd op maat. Momenteel staan onder meer gepland: 

  • Een leer-werktraject Richtinggeven aan veranderen voor adviseurs en leidinggevenden van een Hogeschool
  • Een workshop voor adviseurs van een toonaangevend adviesbureau om de nieuwe strategische koers te versterken
  • Een workshop voor adviseurs van een ziekenhuis die nieuwbouw ook als veranderopgave bekijken
  • Een workshop voor een uitvoeringsorganisatie van het rijk die zich aan heroriënteren is op de eigen taak 
  • Een module Leiderschap in verandering voor nieuwe hoogleraren aan een universiteit 

Masterclassreeks Verandertools

Op 26 september is de eerste van een reeks masterclasses. De Veranderversneller laat zien dat redeneren over emoties helpt in het omgaan met weerstand en betrokkenheid. Daar gaat mijn bijdrage aan deze reeks over.

Ga naar www.managementboek.nl voor meer info, inschrijven en de brochure.  

Veranderprocessen initiëren, vorm geven, begeleiden, noem maar op. Het is blijkbaar geen sinecure. Het is één van de meest besproken onderwerpen in vaktijdschriften, in managementboeken, binnen én buiten organisaties.

Tijdens deze reeks van vijf middagen kijken 5 veranderautoriteiten vanuit hun kennis, kunde en praktijkervaring naar instrumenten die veranderprocessen beheersbaarder, effectiever en uiteindelijk dus ook kansrijker maken.

  • Dr. Marco de Witte over het managen van veranderkundige dilemma’s
  • Dr. Kilian Bennebroek Gravenhorst over omgaan met weerstand en betrokkenheid
  • Annemarie Mars over vat krijgen op verandering
  • Jacqueline Jansen over de rol van de leidinggevende, coach en adviseur
  • Theo Hendriks over de kracht van storytelling bij veranderingen

Masterclassreeks

Quick and clean

De negende editie van onze Masterclass Leiderschap in Verandering was weer een succes. We werken met het gedachtegoed uit De Veranderversneller. De formule die we hebben om daar kort en toch diepgaand mee aan de slag te gaan werkt goed.  Zo blijkt uit de reacties van de deelnemers. Een van hen benoemt dat mooi als quick and clean in plaats van quick en dirty. Op naar het eerste jubileum: nummer tien in oktober.

Reacties Masterclass ‘Leiderschap in Verandering’ juni 2016

Redeneren voor gevorderden

De Veranderversneller gaat over het maken én vertellen van veranderverhalen. Het werkmateriaal is gratis beschikbaar en helpt je om zelf mee aan de slag te gaan. Al redenerend maak je daarmee een goed verhaal. Door veranderkundige kennis toe te passen op je eigen organisatie zie je wat nodig is om je doel te bereiken.

Nieuw deze maand: veranderkundig redeneren voor gevorderden. Het eerste deel van het boek gaat over de drie afzonderlijke redeneerlijnen en de basis van storytelling. In het tweede deel van het boek wordt puzzelen spelen. Hoe zorg je voor een samenhangende redenering? Wat zeg je eigenlijk met de titel van je verhaal? Hoe speel je met de volgorde van de vragen? Wat doe je als er meer redeneringen tegelijk spelen, zoals in de blog van Liesbeth Huyzer over de politie en Ingmar Visser over de manager bij de gemeente?

Op de shortlist!

De Veranderversneller staat samen met vier andere boeken op de shortlist voor Managementboek van het jaar 2016. Spannend!

Vereerd met de toelichting van Pierre Pieterse:

“Veranderen is meer dan noodzakelijk om het tempo van de omgeving bij te benen. De gemiddelde levenscyclus van een organisatie schuift rap richting de vijf jaar. Dus de keuze voor De Veranderversneller van Kilian Bennebroek Gravenhorst is niet echt verwonderlijk. Hoewel? Een van de dingen die de auteur aansnijdt is de paradox van vertragen en versnellen: de versnelling zit in de vertraging, de oprechte wens om op te lossen als grootste vijand van het vinden van de oplossing, kwaliteit en resultaat kunnen vinden in de verandering in plaats van na de verandering.”

Zie ook zijn mooie boekblog voor de stukjes over de andere genomineerden.

Shortlist

Blij met nominatie

De Veranderversneller staat op de longlist voor Managementboek van het jaar! Uit deze 49 boeken kiest de jury eind maart de shortlist. En eind april is de uitslag bekend.

Managementboek 2016

Masterclassreeks Verandertools

Veranderprocessen initiëren, vorm geven, begeleiden, noem maar op. Het is blijkbaar geen sinecure. Het is één van de meest besproken onderwerpen in vaktijdschriften, in managementboeken, binnen én buiten organisaties.

Tijdens deze reeks van vijf middagen kijken 5 veranderautoriteiten vanuit hun kennis, kunde en praktijkervaring naar instrumenten die veranderprocessen beheersbaarder, effectiever en uiteindelijk dus ook kansrijker maken.

  • Dr. Marco de Witte over het managen van veranderkundige dilemma’s
  • Dr. Kilian Bennebroek Gravenhorst over omgaan met weerstand en betrokkenheid
  • Annemarie Mars over vat krijgen op verandering
  • Jacqueline Jansen over de rol van de leidinggevende, coach en adviseur
  • Theo Hendriks over de kracht van storytelling bij veranderingen

Download de brochure voor meer info. Inschrijven gaat via www.managementboek.nl

Masterclassreeks

Wat is veranderen toch leuk

Zo begon een van de reacties op onze masterclass Leiderschap in Verandering. Het was weer een genot. Mooi gezelschap van leiders die (eind)verantwoordelijk zijn voor stevige veranderopgave in hun organisatie. Input van Roeland en mij over onze blik op het vak. En – minstens zo belangrijk – de onderlinge gesprekken met collega’s. Die kijken vanuit een ‘onbekend’ maar zeer betrokken perspectief naar je gepuzzel. De waarde daarvan is maar gedeeltelijk in woorden uit te drukken. Tegelijk zijn de reacties van deelnemers voor ons een reden om heerlijk het weekend in te gaan. En om gelijk nummer 9 te plannen 🙂

Reacties Masterclass ‘Leiderschap in verandering’ februari 2016

Stilstaan is een activiteit

Volle bak. Leuke groep. Goede eerste dag van workshop Effectief Veranderen. Het blijft een mooie start. Een goede redenering maak je door eerst te vertragen. Of door stil te staan en goed te kijken naar de inhoud, aanpak en betrokkenen. Voor de haastigen ook gelijk een mooie paradox. Stilstaan als activiteit. Zodat je vanuit die vertraging je Veranderversneller vindt.

Veranderen begint met stilstaan

 

Directie versterken en veranderverhalen ontrafelen

Hoe de eenvoudige vraag ‘over welke verandering wil je het hebben’ tot drie waardevolle dagen met een directie leidt. De uitnodiging was om ‘iets’ over verandermanagement te komen vertellen in een relatief nieuw samengesteld directieteam dat zich aan het voorbereiden is op zwaar weer. Tijdens de kennismaking was dit de vraag die bij de voorzitter leidde tot het inzicht dat ze echt met elkaar aan de slag moesten. Het antwoord was namelijk dat er twee veranderingen spelen en dat zij tot nu toe hun aandacht op de verkeerde hadden gericht. In de eerste dag hebben we het verhaal voor afscheid en mobiliteit op een rij gezet. Ontwikkelingen in de markt maken het noodzakelijk om de organisatie substantieel te verkleinen. Op de tweede dag hebben we het verhaal voor de nieuwe toekomst van het bedrijf op een rij gezet, inclusief de mogelijkheden die dat biedt. Daar hoort ook verleiding bij, omdat dit niet in hetzelfde land zal zijn.

Dan volgt de vraag  hoe je als directie leiding geeft als je met deze twee veranderingen aan de slag gaat. Daar ging de derde dag over. Volgtijdelijk is geen optie, daar is de urgentie te hoog voor en de einddatum is gelijk. Integreren is geen optie, de verschillen zijn enorm, in taal, energie, perspectief, bedoeling én aanpak. Bovendien hebben ze net ontdekt dat die verhalen half door elkaar liepen en dat dat onbegrijpelijke situaties en schakelingen met zich meebrengt. Parallel zou kunnen in de zin dat ze binnen de directie verdelen wie met welke verandering aan de slag gaat. Dat lukt weer niet omdat beide veranderingen spelen in elk van de bedrijfsonderdelen waar de directeuren verantwoordelijk voor zijn. En – indrukwekkend – hun persoonlijke ambitie is om alles te geven wat nodig is voor de medewerkers en hun families, in de wetenschap dat zij als directie zelf niet terugkeren na de verandering.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op het onderbrengen van beide verhalen onder een noemer: het waarborgen van werk in de toekomst. Daarbinnen onderscheiden zij twee sporen, een van afscheid en een van opgaan in een groter geheel (het moederbedrijf). Als directie zien zij zichzelf als eigenaar van beide verhalen en is het hun gezamenlijke verantwoordelijkheid om hier als team leiding aan te geven.

Beweging of rust creëren?

Wat doe je als de verandering vast loopt? Met die vraag puzzelt een MT binnen een hogeschool al een tijdje. Zij zijn verantwoordelijk voor een grote opleiding en binnen die opleiding rommelt het bij de ondersteuning. De directeur, opleidingsmanagers en manager van de ondersteunende afdeling vinden het allemaal ingewikkeld en ze hebben er allemaal last van. Net als de docenten en de medewerkers op de ondersteunende afdeling. Goed idee dus om met elkaar de analyse te maken van wat hier precies speelt. Acties zijn er al genoeg geweest en hebben tot nu toe niet geholpen.

Het MT gebruikt de vijf verandervragen om een gezamenlijk beeld te krijgen van waar de verandering over gaat en waar het nou precies vastloopt. Dat hebben ze niet eerder systematisch gedaan en ook nog nooit met z’n allen. Mooie bijkomstigheid is dat de nieuwe manager van de ondersteunende afdeling hierdoor gelijk de hele geschiedenis meekrijgt. We zijn met een groot gezelschap en het werkt goed om de direct betrokken de managers de antwoorden op de vragen te laten formuleren. Daarmee maken zij hun redenering helder, terwijl die tot dan toe vrij impliciet was. De andere managers formuleren de ontdekkingen, die buitelen over elkaar.

Aan het einde van de dag hebben we de essentie scherp en die zit op de impact die alle veranderingen hebben op de ondersteuning (verleden, huidig én spannende toekomst) en de betrekkelijk beperkte aandacht daarvoor. De vraag is vervolgens wat te doen als het in de onderstroom vast zit. Ga je daarop af of blijf je daar weg. Ga je op zoek naar nieuwe beweging of creëer je rust? Het model uit De Veranderversneller (p. 110) is behulpzaam om bij de beleving van de betrokken personen te blijven en gebruik te maken van de nieuwe manager en de mogelijkheid om de medewerkers van de ondersteuning in andere samenstelling te laten werken.

Verslag MT dag

 

De Veranderversneller samengevat

Net verschenen in Management Executiveeen handige site voor de snelle lezer (en tijdelijk vrij toegankelijk). Met dank aan Paul Barneveld, die op twee pagina’s mooi de hoofdlijn uit het boek weergeeft. Zo’n samenvatting geeft weer waar het boek over gaat. Tegelijk is het boek bedoeld om zelf mee aan de slag te gaan. Wil je het veranderverhaal maken voor de veranderopgave in je eigen organisatie en wil je dat goed vertellen, dan is er meer nodig dan twee pagina’s. Hopelijk werkt de samenvatting als amuse die naar meer smaakt.

Blogs en nieuwe websites

Drie websites zijn nu samengevoegd. PlusPulse ondersteunt maatschappelijke organisaties bij het realiseren van duurzame verandering. De Veranderversneller en De Verandermonitor helpen daarbij én zijn beschikbaar voor anderen. Via blogs delen we onze kennis en ervaring over hoe je verandering echt werkend maakt in de praktijk.

De onderwerpen waarover we schrijven zijn afkomstig uit de adviespraktijk van PlusPulse en collega’s. Daarin werken we met het gedachtegoed uit de De Veranderversneller. Dit komt aan bod in twee series bijdragen:

  • In Leiders met Lef komt telkens een bestuurder aan het woord die schetst met welke veranderopgave hij of zij bezig is, wat een spannend moment daarin is en hoe je dan de moed, kracht of het uithoudingsvermogen vindt om daarin te (blijven) handelen.
  • Werken met De Veranderversneller geeft voorbeelden van toepassingen van het gedachtengoed uit het boek. Met behulp van een losjes format staan we stil bij wat er in de organisatie speelt, welk veranderverhaal De Veranderversneller zichtbaar maakt en welke leiderschapsopgave aan de orde is in dat verhaal.

Na half jaar al 2e druk!

ballonnen-4

Leuk nieuws om het weekend mee in te gaan 🙂 Krijg net bericht van uitgever dat de eerste oplage van het boek bijna is uitverkocht.

Ben meer dan geslaagd in m’n bedoeling. Het boek brengt de essentie van veranderkundige kennis overzichtelijk in kaart. En die is direct toepasbaar voor  lezers die een goed verhaal willen maken voor de veranderopgave in hun eigen organisatie.

Komende week kan ik nog correcties doorgeven. Ik hoor graag van je als je suggesties hebt. Alvast bedankt.

Masterclass weer ’n feest

Reacties Masterclass Leiderschap in Verandering, oktober 2015

Met zulke reacties ga je natuurlijk helemaal lekker het weekend in. De zevende editie van de Masterclass Leiderschap in Verandering was weer een feest. Samen met IKOSConsult organiseert PlusPulse sinds een paar jaar deze masterclass voor opdrachtgevers en hun relaties. Wij vertellen wat over ons meesterschap: hoe maak je een goed veranderverhaal (met uitstapje naar De Veranderversneller) en wat zijn leiderschapsopgaven daarin? En we werken met de praktijk van mensen die (eind)verantwoordelijk zijn voor een stevige klus in hun organisatie. Het was weer een genot, zowel vanwege de opbrengst als vanwege de ontmoetingen.

Puzzelen op hogescholen

puzzeltaart

Wat een feestweek. Ongeveer de hele week op hogescholen doorgebracht voor drie verschillende opdrachten. Veel in beweging. Een opleiding die een nieuw curriculum aan het maken is en ontdekt dat daar ook een andere manier van werken bij hoort. Mooi eerste resultaat van samen puzzelen is dat we nu met de docenten in gesprek gaan over hun toekomstige werkpraktijk. We gebruiken daarvoor dezelfde fundamenten waarop ook de onderwijsvisie is gebaseerd.

En een leertraject met een nieuwe groep gestart om droomideeën van docenten en managers voor beter onderwijs te realiseren. Veel verlangen, bruisend van energie en dat dan kanaliseren. We werken met De Veranderversneller als gezamenlijk kader. Ieder maakt het verhaal voor zijn eigen droomidee. Net gestart, al veel antwoorden gevonden en ontdekkingen gedaan. Vertragen om te versneller blijft een prachtig concept. Leuk dat dat zo inspireert, ik zie dat het deelnemers rust geeft. En ik zie dat het taal is die collega’s overnemen.

En als laatste snoepje bij een lerarenopleiding doorgepraat over het inzicht dat je niet zomaar een profiel van een andere lerarenopleiding bij jezelf kunt uitrollen. Ook al is het elders een succes. Want de vijf jaar die het elders kostte om dat profiel te maken bevat heel veel dat bijgedragen heeft aan dat succes. Proces en resultaat zijn verbonden, dus niet alleen met resultaat verder. Zelf kijken hoe je een proces vormgeeft dat het net zo’n mooi resultaat oplevert, maar wel voor je eigen situatie. Benieuwd hoe dat verder gaat. Voor nu: smullen 🙂

Indrukwekkende Veranderversnellers

Eind september organiseerde PlusPulse en IKOS Consult een vervolg op onze Masterclass Leiderschap in Verandering. We hadden een mooi programma voor een select gezelschap van opdrachtgevers en hun relaties. Alle deelnemers aan Mijn Veranderversneller zijn (eind)verantwoordelijk voor een stevige veranderopgave in hun organisatie. Telkens vertelt een van de deelnemers zijn of haar veranderverhaal. De andere deelnemers geven feedback. Voor de gelegenheid hebben we twee begeleidende werkvormen ontwikkeld die daarbij helpen. Die staan nog niet online, maar neem gerust contact op als je belangstelling hebt.

Reacties Mijn Veranderversneller 09.2015

Vingeroefening persoonlijke redeneerlijn

Voor de workshop Effectief Veranderen van Sioo is een nieuwe werkvorm ontwikkeld. Met deze vingeroefening krijgen deelnemers in een klein uur zicht op de belangrijkste spelers in hun veranderverhaal. Daarna kijken we naar het speelveld of het krachtenveld waar zij mee te maken hebben. De vragen in de oefening zijn eenvoudig en tegelijkertijd levert die diepgaande ontdekkingen. Bijvoorbeeld over de scope van de veranderopgave. Of de impact. Of de achtergrond van de soms heftige beleving en emoties die de verandering oproept. De vingeroefening loopt langs de volgende vragen:

  1. Wie is mijn WIE? Benoem de spelers in het veranderverhaal dat je aan het maken bent;
  2. Benoem hun beleving, hoe ervaren ze de verandering waarover je redeneert (gebruik taal en begrippen uit de ochtend);
  3. Benoem de achtergrond van deze beleving (inhoudelijk,  procesmatig, persoonlijk; kijk evt. preciezer bv. met verwerkingscurve of SCARF);
  4. Benoem ieders rol in de verandering (gebruik eigen begrippen of de tabel ‘rollen in verandering’; N.B. het gaat om de rol die zij feitelijk vervullen, niet wat op papier is bedacht).

Binnenkort verschijnt er een blog met meer info over deze werkvorm.

Nieuw werkmateriaal beschikbaar

Wil je de gratis kaart ontvangen waarmee je De Veranderversneller voor jouw organisatie vindt? Die kaart is tevens bladwijzer bij het boek. Stuur je adres op en je krijgt ‘m kosteloos thuisgestuurd. Je kunt ook weer nieuwe redeneeroefeningen downloaden. Een overzicht van het beschikbare materiaal staat hier. Een overzicht van alle nieuwsberichten staat hier.

Sioo workshop start 10 september

Op 10 september start de workshop Effectief Veranderen van Sioo voor de 52e keer. Ik verzorg deze meerdaagse workshop met een team van collega’s, dit keer met Rob Leliveld. In het nieuwe programma staat De Verandersneller en het leren redeneren nog meer centraal. In korte afwisselende inleidingen presenteren we theorie, concepten en oefeningen. Een gemengde groep leiders en adviseurs uit verschillende organisaties werkt aan eigen casuïstiek. En we werken met casuïstiek vanuit de praktijk van docenten. Deelnemers versterken hun veranderkundige kennis en handelingsrepertoire. Dit komt zowel hun huidige als toekomstige werk ten goede. Daarnaast breiden zij hun netwerk uit.

Weet je iemand die wil deelnemen? Dan hoor ik graag van je. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Derde workshop voor grote gemeente

Begin september vindt de derde workshop plaats voor de interne organisatiesadviseurs van een grote gemeente. Na een inleiding over het gedachtengoed uit De Veranderversneller en veranderkundig redeneren gaan we aan de slag met een actuele casus uit de gemeente. De gemeente is niet alleen bezig met de veranderingen als gevolg van de decentralisaties, maar zit ook middenin een grote herinrichting. Een van de de gevolgen daarvan is dat allerlei taken die voorheen verspreid waren nu samen komen in een nieuwe organisatieenheid. Verschillende betrokkenen hebben daar zo hun eigen opvattingen over.

De vraag aan de organisatieadviseurs is om te bepalen wat de opdracht precies is in de casus, hoe zij die zouden aanpakken en hoe zij omgaan met de verschillende en vaak tegengestelde opvattingen. De organisatieadviseurs zijn zelf ook in een nieuwe eenheid geplaatst. Door deze workshop gaan ze met een werkgerelateerd vraagstuk aan de slag, leren ze elkaar beter kennen en voeren ze het gesprek over overeenkomsten en verschillen in hun werkwijze. Ze geven aan dat dit waardevol is, voor henzelf en voor de dienstverlening aan hun klanten.

Boek goed bruikbaar in praktijk

Vanuit verschillende kanten komen inmiddels reacties binnen op de bruikbaarheid van De Veranderversneller. Het gedachtengoed uit het boek staat al langer centraal in de workshop Effectief Veranderen van Sioo. Sinds de afgelopen keer kunnen we dichter aansluiten op de tekst uit het boek en het werkmateriaal. Deelnemers ervaren dat als waardevol en als docenten zien we dat dat het het leerrendement versterkt.

Ben benieuwd of dat gebeurt ook bij een hogeschool. Daar werken docenten en onderwijsmanagers vanuit een eigen droomidee aan kwaliteitsverbetering van hun onderwijs. De CvB voorzitter en deelnemers zijn enthousiast. Na de zomer start een nieuwe groep die nu tijdens het traject al met het boek aan de slag kan.

Een woningcorporatie sluit met het MD traject nauw aan op de strategische keuze om medewerkers weer meer over hun eigen werk te laten beslissen. Dat vraagt ook om een verandering in leiderschap en (samenwerkings)cultuur. Hiermee ontwikkelen directie en managers met behulp van De Veranderversneller een gezamenlijk veranderverhaal en maken zij een werkplan voor hun eigen afdeling.

Masterclass weer een succes

Vorige week voor de tweede keer dit jaar onze masterclass ‘Leiderschap in verandering’ verzorgd, met Roeland Bosch. Mooi cadeau voor opdrachtgevers en hun relaties. En mooi om zulke reacties terug te krijgen.

Het gedachtengoed uit De Veranderversneller staat centraal. Wat is veranderkundig redeneren en hoe maak je een goed veranderverhaal? Roeland vult dat aan met aandacht voor de eigen leiderschapsopgave van de deelnemers, die allemaal (eind)verantwoordelijk zijn voor een stevige veranderopgave in hun organisatie.

Krachtige formule. Na de zomer de volgende. En dan starten we ook een nieuw, verdiepend initiatief voor deelnemers die eerder onze masterclass volgden.

Reacties Masterclass Leiderschap in Verandering, juni 2015

Gratis bladwijzer / freecard

De Veranderversneller is nog steeds verandermanagementboek nr. 1 en dat vier ik graag. Daarom is er een gratis freecard met 10 aandachtspunten voor het vinden van jouw Veranderversneller. Deze mooi vormgegeven kaart is tevens bladwijzer voor het boek. Stuur een e-mail met je postadres en het aantal bladwijzers / freecards dat je wilt ontvangen.

Freecard

Masterclass Leiderschap in Verandering

Op 11 juni verzorg ik samen met Roeland Bosch weer de masterclass Leiderschap in Verandering. Dit doen we een aantal keer per jaar. We werken dan met een inspirerend gezelschap van mensen die (eind)verantwoordelijk zijn voor een stevige veranderopgave in hun organisatie. De centrale thema’s uit De Veranderversneller komen dan natuurlijk aan bod. Hoe maak je een goed verhaal voor je eigen veranderopgave en wat staat je als leider te doen als je hier echt mee aan de slag wilt? Naast onze input werken we met de praktijk van de bestuurders, directeuren en ervaren veranderaars. Wij horen altijd dat zij genieten van de bijeenkomst, de onderlinge uitwisseling en de nieuwe contacten die zij hier opdoen.

Veel positieve recensies

Inmiddels staan er negen recensies van De Veranderversneller op managementboek.nl Stuk voor stuk positief en elke recensent beveelt het boek aan. Daar ben ik natuurlijk blij mee. Ook leuk is alle reacties op het boek verschillen, waaruit blijkt dat iedereen er op zijn of haar eigen manier mee aan de slag kan. Dat is precies de bedoeling.

Spreker op NT dagen

Op 10 en 11 juni is het jaarlijkse Transport en Logistiek Congres. Deze sector is volop in beweging. Er zijn majeure ontwikkelingen gaande, zoals Maasvlakte 2, ’s werelds veiligste, eerste volautomatische en emissievrije terminal en het grootste civiel-technische project sinds de Deltawerken. En bij transporteurs op de weg zijn (internationale) overnames en fusies voortdurend aan de orde. Maar ook binnen vrijwel elk individueel bedrijf in de sector is van alles aan de hand, op het gebied van concurrentieverhoudingen, verdergaande automatisering, kostenverlaging en hetzelfde werk anders doen of met minder mensen.

Ik ben een van de sprekers en verzorg een bijdrage over Verander management – beweeg mee. Daarin staat het verhaal rondom De Veranderversneller centraal en ga ik in op hoe deelnemers hun organisatie in beweging krijgen en wat dat van henzelf vraagt.

Spreker op netwerkbijeenkomst Avans

Maandag 1 juni is er een netwerkbijeenkomst op Avans Hogeschool. Voormalig deelnemers aan het leer- werktraject ‘Richting geven aan veranderen’ zijn uitgenodigd en zij nemen gasten mee. In dit traject werkten we met het gedachtengoed uit de Veranderversneller. Op de netwerkbijeenkomst vertel ik het verhaal rondom m’n nieuwe boek. En we gaan er gelijk ook mee aan de slag.

De Veranderversneller op nr. 1

De Veranderversneller staat op nr. 1 in de actuele top 5 van verandermanagement. Lees verder

De Veranderversneller gaat lekker snel

Workshop voor gemeenten

Vrijdag werkte ik met een gemengd gezelschap van professionals die in verschillende gemeenten bezig zijn om complexe veranderopgaven te realiseren. Vaak zijn die gekoppeld aan de decentralisaties, maar de casus waar we mee werkten was een fusie tussen twee gemeenten in het zuiden van het land. De ene gemeente is twee keer zo groot als de andere, dus voor je het weet is het een overname. De fusiepartners zijn zich hier ter dege van bewust en stellen alles in het werk het beste van beide organisaties mee te nemen naar de nieuwe gemeente.

Tijdens de workshop werkten we met de essentie van De Veranderversneller om te kijken hoe het veranderverhaal voor de fusie in elkaar zit. De inbrenger van het verhaal vertelde het, de andere deelnemers noteren wat zij deze fusiemanager horen vertellen. De belangrijkste ontdekking voor de fusiemanager was een stevige spanning tussen de oprechte wens om iedereen te betrekken en wat hij feitelijk doet. Door alleen maar te werken met de mensen die enthousiast zijn organiseert hij een tweedeling of eigenlijk een vierdeling, want het gebeurt binnen beide fusiepartners. Dit inzicht was zijn Veranderversneller en daarmee voorkomt hij vertraging en het verliezen van veel mensen verderop in het traject.

Een variant van deze werkvorm verschijnt te zijner tijd als werkmateriaal. Heb je interesse, laat hier dan je e-mail achter of neem contact op.

Workshop bij DNB

Vandaag een dag gewerkt met de interne adviseurs van DNB. Samen met de leidinggevende en een van de adviseurs ontwikkelde ik een mooi programma voor de workshop. Dat bleek uitstekend te werken, zowel door de deelnemers als de opdrachtgevers die zij hadden uitgenodigd. En door de werkvorm die speciaal voor deze workshop was ontwikkeld.

Een belangrijk onderdeel van de dag was het gesprek met de opdrachtgevers. De opdrachtgevers vertellen over de verandering waar zij leiding aan geven. Terwijl zij dit vertellen noteren de adviseurs het veranderverhaal dat zij horen, volgens de systematiek uit De Veranderversneller, dus zowel de antwoorden als de ontdekkingen. Daarna volgt een bespreking over de inzichten. De opdrachtgevers waren zeer tevreden over de opbrengt, wat de adviseurs helpt in het versterken van hun positie en dienstverlening.

Een variant van deze werkvorm verschijnt te zijner tijd als werkmateriaal. Heb je interesse, laat hier dan je e-mail achter of neem contact op.

Eerste uitgebreide recensie

De Veranderversneller biedt de organisatieprofessional een nieuw instrument om met het werkwoord ‘veranderen’ aan de slag te gaan, passend bij elke echt gewenste verandering. Op gestructureerde, rationeel-logische wijze neemt Kilian Bennebroek Gravenhorst de lezer mee op reis via vakmatig redeneren met vijf verandervragen naar het gewenste resultaat. Lees verder

Blog boekpresentatie op seminar Veranderdynamiek

Mijn boek De Veranderversneller is verschenen. Het gaat over het maken en vertellen van veranderverhalen. Want een goed verhaal maak je niet zomaar even, dat vraagt denkwerk en puzzelen. Met een mooi woord heet dat veranderkundig redeneren. De vijf veranderkundige vragen zijn de puzzelstukjes die je in elke verandering opnieuw kunt gebruiken. Lees verder

Boekpresentatie bij Sioo

Voor de Face-to-Face vrijdag van 27 maart 2015 hebben we als speciale gast Kilian Bennebroek Gravenhorst uitgenodigd. Kilian gaat met u in gesprek over zijn nieuwe boek De Veranderversneller. Een écht buitenkansje, want het boek was nog niet eens uit en stond al op #24 in de top100 van managementboek.nl! Lees verder

Blog van Jaap Boonstra over De Veranderversneller

Het succesvol veranderen van een organisatie verlangt een doordachte redenering en een goed verhaal. Waarom is een verandering wenselijk en wat is de bedoeling? Waar zullen we eens beginnen en wat gaan we doen? Wie doen er mee en hoe pakken we het aan? De vragen zijn gemakkelijk te stellen, en ze worden ook gesteld door medewerkers, managers, toezichthouders en andere betrokkenen die door een verandering worden geraakt. De antwoorden zijn meestal ingewikkelder en verschillen per veranderopgave. Lees verder

Interesse in het boek?

Ik hoor graag wat je ervan vindt!